WAT IS REDCORD?
Redcord is een trainingsmethode die op dit moment vooral in de Scandinavische landen een hit is. Het begint nu ook langzaam in Nederland en België op te komen, maar is nog vrij onbekend onder fysiotherapeuten.

Redcord behandeling Amsterdam

Redcord behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat de fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van 1 of meerdere spieren. Om toch te blijven functioneren zullen andere spieren deze inactieve spieren gaan compenseren. De kans dat deze spieren overbelast raken wordt hierdoor vergroot. Wanneer een overbelasting plaats vindt heeft dit vaak tot gevolgd dat er bewegingsdysfuncties en / of pijn zal ontstaan.

Mede door het bovenstaande verhaal is het Redcord concept ontwikkeld. Bij het Redcord concept wordt er gebruik gemaakt van een aantal koorden die bepaalde spiergroepen van een lichaam ontlasten. Door verschillende oefeningen uit te voeren kunnen de inactieve spiergroepen weer geactiveerd worden. Bij alle oefeningen is alleen het eigen lichaamsgewicht de weerstand. Doordat deze spiergroepen weer gereactiveerd worden is er grote kans dat na een aantal behandelingen er al een daling van klachten is.

Hierbij wordt de focus gelegd op de oorzaak van een probleem, niet enkel op de symptomen.

Binnen Redcord is een marketing achtige term geïntroduceerd die Neurac heet. Deze term Neurac staat voor NEURomuscular-ACtivation.

De achterliggende gedachte achter deze term is dat de interactie tussen hersenen, receptoren en spieren zo optimaal mogelijk moet functioneren. D.m.v training worden “weak links” in de keten terug tot een normaal functioneren gebracht. Door het toedienen van gecontroleerde, verantwoorde vibraties op de touwen veroorzaakt men extra impulsen. Op deze manier worden alle systemen zodanig geactiveerd dat de patiënt zich vaak in één behandeling in een ander (beter) bewegingspatroon bevindt.

DE BEHANDELING
De behandeling start met het opzoeken van zogenaamde ‘weak links’. Dit zijn fouten in de biomechanische ketting. Deze kunnen ontstaan door een gedaalde stabiliteit, een gedaalde neuromusculaire controle of een verminderde spierkracht.

Op basis van deze testen wordt er dan een behandeling of programma gestart. Dit programma bestaat uit gecontroleerde, pijnvrije oefeningen in de Redcord koorden.

Redcord is geschikt voor elke doelgroep en omdat de behandeling pijnvrij is kan deze aangepast worden aan elk niveau.

DE VOORDELEN VAN REDCORD:

  • pijnvrij trainen.
  • functioneel gericht door oefeningen met eigen lichaamsgewicht.
  • heeft altijd invloed op meerdere spieren en gewrichten.
  • stimuleert in veilige omgeving het balancerend vermogen.
  • 3 dimensionaal trainen door vrijheid van beweging in touwen.
  • traploos instellen van het niveau van oefeningen.